Historia

HISTORIA

 

Nyrkkeilyn kansainvälinen Tammer Turnaus on Tampereella vuosittain järjestettävä kansainvälinen nyrkkeilyn olympiatyylin turnaus, joka isketään perinteisessä Pyynikin palloiluhallissa. Ensimmäinen Tammer Turnaus järjestettiin vuonna 1977, ja sen jälkeen turnaus on järjestetty joka vuosi lukuun ottamatta Tampereen arvokilpailuvuosia 1981, 1993 ja 2000 sekä COVID-19 koronapandemian siivittämää vuotta 2020. Vuonna 2019 iskettiin historian 40. turnaus ja Tampereen Voimailuseuran 90. juhlavuodelle 2021 kaavailtu 41. turnaus siirtyi pidettäväksi tammikuussa 2022. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun turnaus iskettiin muuna ajankohtana kuin syksyllä. Vuosi 2022 oli poikkeuksellinen muutenkin, sillä historian ainoan kerran käytiin saman kalenterivuoden aikana kaksi turnausta, kun 42. Tammer Turnaus iskettiin jälleen yleisötilaisuutena Pyynikillä marraskuussa 2022. Vuonna 2023 turnaus iskettiin 43. kertaa ja samalla tapahtuma toimi uuden World Boxing - liiton testikilpailuina. Syksyllä 2024, historian ensimmäistä kertaa Suomessa isketään World Boxing Challenge Tammer Turnaus, jossa urheilijoille on luvassa kunnian lisäksi myös rankingpisteitä.

Tammer Turnaus on laajalti kansainvälisesti tunnettu, erittäin korkealaatuinen ja urheilullisesti kovatasoinen turnaus. Historian saatossa Tampereen Voimailuseuran järjestämä Tammer Turnaus on noussut yhdeksi maailman arvostetuimmista olympiatyylin nyrkkeilyturnauksista.

Tammer Turnauksen isä oli Tampereen Voimailuseuran pitkäaikainen puheenjohtaja Tauno Salminen. Mallia turnaukseen haettiin aikanaan muun muassa Saksan laadukkaista turnauksista. Vuoden 1977 ensimmäisessä turnauksessa osallistujia oli Suomen lisäksi viidestä maasta. Mukana olivat tuolloin Norja, Bulgaria, Tšekkoslovakia, Kanada ja Länsi-Saksa. Eniten maita on osallistunut vuonna 1997, jolloin jopa 35 maan nyrkkeilijät taistelivat Tammer – mitaleista. Tammer Turnauksen urheilullinen huippuvuosi nähtiin vuonna 1999 kun se toimi sekä Euroopan mestaruuskilpailujen että Olympialaisten karsintaturnauksena. Osanottajia oli tuolloin huikeat 146 nyrkkeilijää. Vuosittain Tammer Turnauksessa on nähty keskimäärin 80 nyrkkeilijää.
Tammer Turnauksen alkuaikoina joukkueet olivat lähinnä kaupunki- ja seurajoukkueita Euroopasta. Vastus pyrittiin hankkimaan Suomen ja TVS:n omille nyrkkeilijöille sopivaksi. Vuosien saatossa osallistujien taso on noussut ja nykyään Tammer Turnauksessa ottelevat eri maiden maajoukkueet ja muu parhaimmisto.

Tammer Turnaukseen on sen historian aikana osallistunut joukkueita yli 80 maasta. Vuosittain maita osallistuu kymmenestä kahteenkymmeneen. Tammer Turnauksessa on nähty myös useita kansainvälisiä huippunyrkkeilijöitä. Heistä tunnetuimpia ovat vuonna 1984 Tammerin voittanut Mike Tyson, vuoden 1989 sarjan 57 kg voittaja Oscar De La Hoya ja viimeisimpänä vuonna 2008 sarjan 54kg voittanut englantilainen Luke Campbell, joka iski neljä vuotta myöhemmin Lontoon Olympialaisissa kultaa.

UUSIA MAITA TAMMER-HISTORIAAN

Tammer Turnauksessa on otellut yli 80 maan nyrkkeilijöitä, joten uudet maat ovat nykyään harvinaisia. Vuoden 2019 juhlaturnaukseen osallistui historian ensimmäistä kertaa Saint Lucia ja marraskuussa 2022 turnaukseen saatiin jälleen uusi maa, kun Kap Verde toi nyrkkeilijänsä Pyynikin kehään. Vuonna 2023 Afganistan debytoi Tammer-kehässä ja ensimmäistä kertaa Pyynikillä iski myös Refugee Boxing Team:iä edustava urheilija.